Τα σκορδολάζανα της Μήλου, όπως άλλωστε και τα σκορδομακάρονα της Σαντορίνης ή οι σκορδομακαρούνες της Κω και της Κάσου, οδηγούν σε κορυφαίο επίπεδο την φιλοσοφία της αξιοποίησης κάθε διαθέσιμου πόρου με τρόπο, ωστόσο, τέτοιο, που σε καμία περίπτωση το τελικό αποτέλεσμα δεν δείχνει «φτωχό», αντιθέτως πρόκειται για πιάτα της τοπικής, νησιωτικής κυρίως γαστρονομίας, που σφύζουν από νοστιμιά και ομορφιά στην εμφάνιση, ενώ παράλληλα είναι εξόχως υγιεινά και χορταστικά. Οι συνταγές αυτές, όπως προδίδει και το όνομά τους, «εκμεταλλεύονται» τη νοστιμιά και το άρωμα του σκόρδου με διαφορετικό τρόπο κατά περίπτωση, με την συνταγή της Μήλου να είναι η μοναδική που παντρεύει τα ζυμαρικά με σκορδαλιά -αλιάδα όπως την λένε στο νησί-, τέτοιας πυκνότητας, ώστε να μπορεί εύκολα να «αγκαλιάσει» τα λαζάνια, καθώς αποτελείται από μπόλικες σκελίδες σκόρδου, που δουλεύονται με λαδάκι και μικρή ποσότητα ψίχας ψωμιού ή πατάτας ή -ακόμα πιο παραδοσιακά- με σούγλι, ένα πηκτό χυλό από αλεύρι και νερό, που μαγειρεύεται για λίγο και διατηρείται για πολύ καιρό. Τα λαζάνια δεν έλειπαν ποτέ από το μηλέικο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης, ενώ μπορούν επίσης να συνοδευτούν με ντοματοζούμι, τον περίφημο μπελτέ της Μήλου, ο οποίος ενίοτε χρωματίζει και την αλιάδα των σκορδολάζανων.
Υλικά
Για σκορδαλιά (αλιάδα)
Για το σούγλι
Για σάλτσα ντομάτας
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης