Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Σοκολατόπιτα με καφέ

01 Οκτώβριος, 2020

«Espresso» σημαίνει «γρήγορο» στα ιταλικά και πράγματι, ο δημοφιλής καφές δημιουργήθηκε από έναν Ιταλό, τον Luigi Bezzera, που βιαζόταν να φύγει για τη δουλειά του τα πρωινά. Κατασκεύασε μία μηχανή που λειτουργούσε με ατμό, ο οποίος έσπρωχνε το νερό πάνω στους κόκκους του καφέ με τεράστια πίεση. Το αποτέλεσμα ήταν ένα «σφηνάκι» καθαρού καφέ, με έντονο άρωμα και γεύση. Ένα δυναμωτικό ρόφημα που αφύπνιζε τις αισθήσεις, μετά το ύπνο. Από το 1905 που κυκλοφόρησαν στην αγορά οι μηχανές του Bezzera, ο καφές espresso έγινε ο αγαπημένος των Ιταλών. Εκτός από ρόφημα όμως εδώ θα τον απολαύσουμε ως υλικό πάνω σε αυτή τη αγαπημένη ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ :

 

Υλικά

  • 150γρ. κουβερτούρα
  • 250γρ. βούτυρο
  • 5 αυγά
  • 300γρ. ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • 20γρ. κακάο
  • 250γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
  • 20γρ. μπεικιν παουντερ
  • 2 μερίδες καφέ εσπρέσο

Για το γλάσο

  • 200γρ. κουβερτούρα
  • 100γρ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεταλλικό σκεύος βάζουμε το βούτυρο με τη κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια και λιώνουμε σε μπεν μαρι ή σε φούρνο μικροκυμάτων. Όταν έχουν λιώσει, ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
  2. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τις βανίλιες, το μείγμα της κουβερτούρας και ανακατεύουμε.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο και το μπεικιν παουντερ, κοσκινίζουμε δυο φορές.
  4. Με μια μαρίζ ανακατεύουμε τα στερεά μέσα στα υγρά σταδιακά. Τέλος ρίχνουμε τον καφέ και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί.
  5. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στη μεσαία σχάρα για 1 ώρα περίπου. Δεν ανοίγουμε τον φούρνο πριν από τα 45 λεπτά.
  6. Όταν είναι έτοιμο το κέικ αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
  7. Για να φτιάξουμε το γλάσο, ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και περιχύνουμε την κουβερτούρα, ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε ελάχιστα να κρυώσει και περιχύνουμε το κέικ.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Παναγιώτης Μουτσάκης, Επιμέλεια Κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store