Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Σπανακοτυρόπιτα Κοζανίτικη

01 Οκτώβριος, 2020

 

 

Υλικά

Για το φύλλο:

  • 1 κιλό σκληρό αλεύρι
  • 50ml ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές ξύδι
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 500ml νερό

Για τη γέμιση:

  • 1 κιλό σπανάκι (φρέσκο)
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • ½ ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 3 αυγά
  • 400γρ. φέτα
  • Αλάτι πιπέρι

Για το ράντισμα:

  • 150γρ. βούτυρο
  • 100ml ελαιόλαδο
  • Βούτυρο  σε θερμοκρασία δωματίου (για τα πιτουρούλια, μικρά φύλλα)

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά μας. Αφήνουμε να σουρώσουν και κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε τα λαχανικά και πασπαλίζουμε με αλάτι. Τρίβουμε  με τα χέρια μας και πιέζουμε να φύγουν τα υγρά. Αφήνουμε σε ένα σουρωτό για μια ώρα, να φύγουν εντελώς τα υγρά. Στη συνέχεια θρυμματίζουμε τη φέτα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα αυγά, το πιπέρι και ανακατεύουμε. Κρατάμε στην άκρη για να χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή.
  3. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο, το ξύδι και τρίβουμε το αλεύρι.  Ρίχνουμε το νερό σταδιακά και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι. Αφήνουμε σκεπασμένο με μεμβράνη να ξεκουραστεί για μια ώρα.
  4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 15 ίσα κομμάτια και πλάθουμε σε μπαλάκια. Πασπαλίζουμε με αλεύρι μια επιφάνεια, παίρνουμε ένα μπαλάκι και ανοίγουμε με χοντρό πλάστη σε μέγεθος όσο ένα πιατάκι του γλυκού ένα φύλλο (πιτουρούλι).
  5. Αλείφουμε με μαχαίρι ελάχιστο βούτυρο όλη την επιφάνεια. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με άλλα δυο φύλλα βάζοντας το ένα πιτουρούλι  πάνω στο άλλο και κλείνουμε με μεμβράνη.
  6. Δημιουργούμε πέντε πακετάκια από τρία φύλλα το κάθε ένα και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
  7. Ζεσταίνουμε το βούτυρο για το ράντισμα των φύλλων και ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο.
  8. Πασπαλίζουμε μια επιφάνεια με αρκετό αλεύρι, παίρνουμε ένα πακετάκι  και ανοίγουμε με λεπτό πλάστη ένα  φύλλο μεγαλύτερο από το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε.
  9. Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο ακανόνιστα, ραντίζουμε με βούτυρο και επαναλαμβάνουμε με άλλα δυο φύλλα ραντίζοντας ενδιάμεσα.
  10. Προσθέτουμε τη γέμιση χωρίς να πιέσουμε. Βάζουμε το τέταρτο φύλλο πάνω από τη γέμιση ζαρωμένο  χωρίς να προεξέχει από το ταψί, ραντίζουμε με βούτυρο και επαναλαμβάνουμε με το τελευταίο φύλλο.
  11. Με τα φύλλα που περισσεύουν στο ταψί, κεντάμε τον κόθρο. Αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο, κόβουμε σε κομμάτια και ραντίζουμε με ελάχιστο νερό.
  12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς αέρα για μια ώρα. Όταν είναι έτοιμη αφήνουμε για πέντε λεπτά να σταθεί και στη συνέχεια βγάζουμε την πίτα να κρυώσει σε σχάρα ή ξύλινη επιφάνεια.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης,Κείμενο – Επιμέλεια κειμένου: Παναγιώτης Μουτσάκης – Νεκταρία Κοκκινάκη.

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store