Το καλοκαίρι στην Ελλάδα έχει δεθεί με τη θάλασσα, τη παραλία, τα φρούτα, το παγωτό και τις διακοπές. Μες στο καυτό ήλιο θες ένα παγωτό να δροσιστείς. Έρχονται οι φίλοι στο σπίτι. Να σας βάλω ένα παγωτό να δροσερέψετε; Ρωτά πρόθυμα η νοικοκυρά του σπιτιού. Πάμε για παγωτό; Μια πρόταση που την ακούς όλο το καλοκαίρι. Ένα έδεσμα που δεν χορταίνουμε να το απολαμβάνουμε με όλες τις διαφορετικές γεύσεις του.
Από την άλλη, το παγωτό μπορούμε να το φτιάξουμε στην κουζίνα μας με ζαχαρούχο γάλα όπως οι παλιές νοικοκυρές όπως την εποχή που παρασκεύαζαν όλα τα γλυκίσματα με τα χέρια τους. Αυτό το σπιτικό παγωτό δεν θέλει πολύ χρόνο για να γίνει και θα το λατρέψουνε όλοι. Απλά, θέλει όπως όλα τα παγωτά χρόνο για να παγώσει, που την δουλειά αυτή την αναλαμβάνει το ψυγείο μας.
Στα αρχαία χρόνια σκλάβοι μετέφεραν χιόνια από μεγάλα υψόμετρα για διατήρηση τροφίμων. Εικάζεται πως ο Μέγας Αλέξανδρος δοκίμασε μια μορφή παγωτού φτιαγμένο από φρούτα βουτηγμένα σε μέλι και παγωμένα στο χιόνι. Ο βασιλιάς Τανγκ, στο Σανγκ της Κίνας, είχε βρει μια μέθοδο για να παρασκευάζει μείγματα από πάγο και γάλα. Κατά το 19ο αιώνα το παγωτό διαδόθηκε στην Αγγλία και στην Αμερική χάρη στους Ιταλούς μετανάστες που το πουλούσαν στους δρόμους. Η πρώτη αισθητή βελτίωση στην παρασκευή του παγωτού έγινε το 1846 από την Αμερικανίδα Νάνσυ Τζόνσον, που εφηύρε τη χειροκίνητη παγωτομηχανή με τη μανιβέλα. Μέσα εκεί, ανακατευόταν το μείγμα παγωτού με πάγο και αλάτι, μέχρι να παγώσει.
Υλικά
Για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή : Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο : Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης,Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη