PinΒρες το κατάστημά σου
Card cap

Τάρτα με λαχανικά εποχής

εικονίδιο ημερομηνίας

05 Ιούλιος, 2021

Είναι ένας από τους πιο απολαυστικούς τρόπους για να αξιοποιήσεις τη νοστιμιά των λαχανικών της εποχής, τα τυριά και τα αρωματικά βότανα όπως ρίγανη και θυμάρι. Πάνω στη βάση της έχει ως πρωταγωνιστικά υλικά, μια ποικιλία πολύχρωμων λαχανικών, που σου δίνει την δυνατότητα να την απολαύσεις ζεστή ή κρύα.

Η τάρτα με λαχανικά εποχής είναι μια συνταγή που δίνει την ευκαιρία στην νοικοκυρά να πειραματιστεί. Ανοίγει το ψυγείο της ή την τροφιμοαποθήκη,  όλο και κάποια υλικά θα βρει. Πετάγεται στο μανάβικο της γειτονιάς, που το εμπιστεύεται τόσα χρόνια γιατί ξέρει ότι έχει φρέσκα λαχανικά που πρωταγωνιστούν την κάθε εποχή και σε λίγο χρόνο έχει γεμίσει την τσάντα της και είναι έτοιμη να δημιουργήσει στην κουζίνα της.

Εμείς από τα αρχαία χρόνια γνωρίσαμε την πίτα, μάθαμε να ανοίγουμε λεπτά φύλλα με το μπλάστρι και να φτιάχνουμε άπειρες συνταγές με αυτό. Οι Γάλλοι, βασισμένοι σ’ αυτή την φιλοσοφία το 16Ο αιώνα, φτιάξανε μια πίτα ανοικτή για να φαίνονται τα υλικά της γέμισης. Ενίσχυσαν την γεύση στη ζύμη της τάρτας με μεγαλύτερη αναλογία σε βούτυρο, μιας και είναι μια χώρα που παράγει ποσότητες ζωικών προϊόντων, σε σχέση με την Ελλάδα που χρησιμοποιούμε πολύ το παρθένο ελαιόλαδο στις πίτες μας και τους δίδουμε άλλη νοστιμιά.  

 

Υλικά

Για τη ζύμη

130 γρ ελαιόλαδο

50 γρ γάλα

10 γρ ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

230 γραμμάρια αλεύρι

20 γραμμάρια γραβιέρα ξυσμένη

Θυμάρι

 

Για τη γέμιση

30ml ελαιόλαδο

1 μικρό κρεμμύδι

100γρ. πράσο

½ κόκκινη πιπέρια

½ κίτρινη ή πράσινη πιπεριά

2 κολοκυθάκια

2 μελιτζάνες

5-6 ντοματίνια

50ml κρασί

100 γρ. σύγκλινο

100 γρ. φρέσκο ανθότυρο (γλυκιά μυζήθρα) ''Επιλογή μου''

50 γρ. φέτα

Αλάτι

Πιπέρι

Ρίγανη

2 αυγά

 

Eκτέλεση

Αρχικά φτιάχνουμε τη ζύμη για την τάρτα. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι και το θυμάρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη γραβιέρα και σταδιακά το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι.

Τυλίγουμε με μεμβράνη και την τοποθετούμε για μισή ώρα στο ψυγείο. Αφήνουμε λίγο να έρθει σε φυσιολογική θερμοκρασία,  παίρνουμε δύο λαδόκολλες, αλευρώνουμε και βάζουμε ενδιάμεσα το ζυμάρι. Με ένα πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα που θα χρησιμοποιήσουμε.

Λαδώνουμε την ταρτιέρα και μεταφέρουμε τη ζύμη πιέζοντας με τα χέρια μας ώστε να κολλήσει στα τοιχώματα. Αφαιρούμε την περιττή ζύμη από την ταρτιέρα. Με ένα πιρούνι δημιουργούμε τρύπες στον πάτο της τάρτας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 20 λεπτά.Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για λίγο.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πράσο και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά αφού πρώτα τα έχουμε πλύνει και κόψει σε μικρά κομμάτια. Αφήνουμε λίγο να γυαλίσουν και σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε ελάχιστο αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη.

Προσθέτουμε το σύγκλινο ψιλοκομμένο, ανακατεύουμε και τα ψήνουμε για λίγο ακόμα όλα μαζί. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα τυριά και ανακατεύουμε.

Στρώνουμε μέσα στην τάρτα τη γέμιση, χτυπάμε τα αυγά και περιχύνουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά. Αφού κρυώσει η τάρτα την ξεφορμάρουμε προσεκτικά.