Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Χοιρινό με ρεβίθια

04 Ιούνιος, 2020

Σήμερα σε αρκετά ορεινά κυρίως χωριά, αλλά και σε πεδινά πηγαίνουν κανίσκι στον γάμο!  

Αφού παρέδιδαν το κανίσκι, οι παραλήπτες έγραφαν το όνομα αυτού που το έφερνε, χωρίς να γράφουν τί περιείχε και σαν αντάλλαγμα, τοποθετούσαν μέσα ή ένα κουλούρι, ή ένα κομμάτι ψημένο κρέας. Δεν τους άφηναν όμως να φύγουν, αν δεν τους τραπέζωναν. Το παραδοσιακό φαγητό που πρόσφεραν αυτό το βράδυ ήταν το χοιρινό με τα ρεβίθια. Ήταν ένα έδεσμα που όσοι το έχουν φάει, θυμούνται ακόμα τη νοστιμιά του. 

 

Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινό (σπάλα ή μπούτι)
  • 500γρ. ρεβίθια
  • ½ κουταλάκι σόδα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 100ml κόκκινο κρασί
  • 1 κουταλιά πελτέ
  • 2 ώριμες ντομάτες
  • ½ κουταλάκι κύμινο
  • 3 φύλλα δάφνης
  • Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Από την προηγούμενη μέρα βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μεγάλο μπολ με αρκετό νερό και τη σόδα για να μουλιάσουν. Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε 2-3 φορές και αφήνουμε να σουρώσουν.
  2. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε το χοιρινό κομμένο σε μικρές μερίδες. Σοτάρουμε και από τις δυο πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει.
  4. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε μέχρι να μυρίσει. Ρίχνουμε τις τομάτες κομμένες σε φέτες και τα μπαχαρικά. Ψήνουμε  σε μέτρια θερμοκρασία για 10 λεπτά μέχρι να βράσει το φαγητό.
  5. Βάζουμε τα ρεβίθια και ανακινούμε κυκλικά τη κατσαρόλα να μπουν μέσα στη σάλτσα. Συμπληρώνουμε με δυο κούπες νερό, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 1,50 ώρα. Παρακολουθούμε αν χρηστεί να συμπληρώσουμε με ζεστό νερό.
  6. Όταν είναι έτοιμο αποσύρουμε από τη φωτιά, ξύνουμε φρέσκο πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να μελώσει για 15 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!!

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store